17Μαΐου2022

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017 21:20 Γράφτηκε από: 

Mια βουτιά στη δισκογραφία των ULVER, χαμαιλεόντων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής

Αλλάζοντας συνεχώς “χρώμα” ως άλλοι χαμαιλέοντες, οι ULVER ανέκαθεν κυκλοφορούσαν άλμπουμ που πρώτα από όλα εξυπηρετούσαν την κατά περιόδους ψυχοσύνθεσή τους, χωρίς να ενδιαφέρονται για το αν θα γίνουν αρεστοί ή όχι από το κοινό, που είτε τους έμαθε στα μέσα των 90s, στην πιο ακραία τους μορφή, είτε τους ακολούθησε μετά την ολοκληρωτική τους στροφή σε πειραματικά και ηλεκτρονικά μονοπάτια. Κι αυτό ακριβώς το γεγονός, είναι που τους κάνει απόλυτα σεβαστούς και γνήσιους.

Με αφορμή την επιστροφή τους στην Ελλάδα μετά από 6 χρόνια, επιχειρούμε μια βουτιά στη δισκογραφία δύο δεκαετιών, η οποία είναι κάτι περισσότερο από πλούσια και παραγωγική…

“Bergtatt - Et Eeventyr i 5 Capitler” (1995)

Χρησιμοποιώντας τη μητρική τους νορβηγική γλώσσα αρχαϊκή δανο-νορβηγική γλώσσα, οι “Λύκοι” οργανώνουν την πρώτη επίθεση, με ένα άλμπουμ του οποίου το υπόβαθρο και η σύσταση “φωνάζει” black metal, κάτι για το οποίο φροντίζουν οι κραυγές του Kristoffer “Garm” Rygg, τα riffs των Haavard και Aismal, οι μπασογραμμές του Skoll και τα blast beats του AiwarikiaR. Παρόλα αυτά, από το ντεμπούτο τους κιόλας, οι Ulver δείχνουν ταυτόχρονα και το μελαγχολικό avant-garde πρόσωπό τους, είτε όταν ο Garm επιλέγει τα καθαρά φωνητικά, είτε όταν στον ήχο των Νορβηγών “παρεμβαίνει” η ακουστική κιθάρα, το πιάνο και το φλάουτο.

“Kveldssanger” (1996)

Οι Ulver συνεχίζουν τη χρήση της νορβηγικής γλώσσας χρησιμοποιούν τη νορβηγική γλώσσα στο 2ό τους άλμπουμ, αλλάζοντας εντελώς ύφος και μετατρέπονται σε ένα ακουστικό folk γκρουπ. Αυτή επρόκειτο να είναι η πρώτη από τις πολλές αλλαγές που θα ακολουθούσαν.

“Nattens Madrigal - Aatte Hymne til Ulven i Manden“ (1997)

Τρίτη διαδοχική χρονιά με full-length άλμπουμ, στη μητρική τους γλώσσα, αυτή τη φορά ξανά στα αρχαϊκά δανο-νορβηγικά, και οι Ulver επιστρέφουν στα black metal μονοπάτια, σε μια ακόμη πιο ακραία και “σάπια” μορφή, ως κλασικό νορβηγικό σχήμα. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο άλμπουμ κλείνει την επονομαζόμενη “Black Metal Trilogie”, δίνοντας ακολούθως χώρο σε εντελώς διαφορετικές ιδέες και δημιουργίες.

“Themes from William Blake’s The Marriage of Heaven and Hell” (1998)

Οι Ulver δεν χρειάζονται ιδιαίτερο χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που ήδη έχουν χαράξει στο μυαλό τους, συνεχίζοντας το ετήσιο σερί κυκλοφοριών με έναν δίσκο που εμπνέεται από το βιβλίο του William Blake “The Marriage of Heaven and Hell”. Με την προσθήκη του Tore Ylwizaker στη σύνθεσή του, το γκρουπ από το Όσλο δείχνει για πρώτη φορά το πειραματικό ηλεκτρονικό του πρόσωπο, με αρκετές δόσεις από industrial.

“Metamorphosis” ΕP (1999)

Βρισκόμαστε στα τέλη των 90s και οι Ulver κυκλοφορούν το πρώτο τους EP, με το οποίο δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, αφενός με τον τίτλο αυτόν καθ’ αυτόν, αφετέρου με τη δήλωσή τους στις σημειώσεις του δίσκου, ότι δεν αποτελούν μια black metal μπάντα, ούτε επιθυμούν να στιγματιστούν ως μια τέτοια και πως οι πρώτες τους δουλειές ήταν απλά βήματα για ό,τι θα επακολουθούσε και όχι η ίδια η κατάληξη του γκρουπ. Με τη χρήση της αγγλικής γλώσσας από τούδε και στο εξής, οι “Λύκοι” ντύνονται με έναν μανδύα που έχει πάνω του διάφορα “χρώματα”, από trip hop, drum & bass και electronica ως jazz, λειτουργώντας ως δίδυμο αποτελούμενο από τον Kristoffer Rygg και τον Tore Ylwizaker.

“Perdition City” (2000)

To trip hop/electronica ύφος το οποίο οι Ulver είχαν ήδη “προαναγγείλει”, συνεχίζεται στην πλήρη του μορφή, με τον Haavard να συμπληρώνει το ντουέτο των “Trickster G.” Rygg και Ylwizaker.

“Silence Teaches You How to Sing” EP, “Silencing the Singing” EP  (2001)

Οι Νορβηγοί εξακολουθούν σ’ αυτά τα δύο EPs να περικλείουν την έννοια “experimental” με οτιδήποτε και να καταπιάνονται, όμως δείχνουν και ένα άκρως μελαγχολικό πρόσωπο, με τον, στιχουργό στα πρώτα τους βήματα, Jørn H. Sværen να συναντά τους Rygg και Ylwizaker και να “κλειδώνει” σχεδόν εξ ολοκλήρου τη σύνθεση των Ulver έως και σήμερα.

“Lyckantropen Themes” O.S.T. (2002), “Svidd Νeger” O.S.T. (2003)

Τα πρώτα soundtracks των Ulver, οι οποίοι ντύνουν τη σουηδική ταινία μικρού μήκους “Lyckantropen” και το νορβηγικό φιλμ “Svidd Neger”, με δύο εξαιρετικά πειραματικές δουλειές.

“A Quick Fix of Melancholy” EP (2003)

Έχοντας αποκαλύψει το avant-garde πρόσωπό τους από το ξεκίνημά τους, οι Ulver το απελευθερώνουν ξανά, συνδυάζοντάς το με τα ηλεκτρονικά στοιχεία που τους ακολουθούν πλέον πιστά.

“Blood Inside” (2005)

Με μια 5ετία να έχει μεσολαβήσει από την τελευταία τους στούντιο δουλειά, εξαιρουμένων των δύο soundtracks και του ενός EP, οι Νορβηγοί κυκλοφορούν ακόμα ένα άλμπουμ που είναι σχεδόν αδύνατο να καταταχτεί σε κάποιο είδος, αναμιγνύοντας την electronica και το trip hop με οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως progressive.

“Shadows of the Sun” (2007)

Το σχήμα από το Όσλο παραμένει στο ίδιο μοτίβο με αυτό του προηγούμενου δίσκου, εμπλουτίζοντας τον ήχο του με έγχορδα.

“Wars of the Roses” (2011)

Οι “Λύκοι” σωπαίνουν για πρώτη φορά για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένα μια 4ετία, με τον πολυοργανίστα Daniel O’Sullivan να έχει πλέον ενώσει τις δυνάμεις του με τους Rygg, Ylwizaker και Sværen, κλείνοντας οριστικά το βασικό line-up της μπάντας έως και σήμερα. Μαζί με τον session Tomas Pettersen στα ντραμς, οι Ulver κυκλοφορούν το πιο προσιτό τους άλμπουμ μέχρι εκείνη τη στιγμή, διατηρώντας ένα ευρύ prog ύφος.

“Childhood’s End” (2012), “Oddities and Rarities #1” (2012), “Live at Roadburn” (2013)

Ως ένα γκρουπ που έχει πειραματιστεί τόσο πολύ από το ξεκίνημα της καριέρας του, οι Ulver ηχογραφούν διασκευές πάνω σε αγαπημένα τους γκρουπ, μέρος των οποίων κυκλοφορούν και σε live μορφή, από την εμφάνισή τους στο περίφημο Roadburn, ενώ να σημειωθεί πως το 2012 βλέπει το φως της δημοσιότητας και το concert film “The Norwegian National Opera”.

“Messe I.X-VI.X” (2013)

Σε συνεργασία με την Tromsø Chamber Orchestra και με την προσθήκη του κιθαρίστα Alexander Kloster-Jensen, που είχε συμμετάσχει και στο “Childhood’s End”, οι Ulver κυκλοφορούν μία ακόμη experimental δισκογραφική δουλειά.

“Terrestrials” [Ulver & Sunn O))), 2014]

Τι γίνεται όταν ο πολυσυλλεκτικός ήχος των Ulver ενωθεί με το drone των διαβόητων Sunn O))); Ιδού η απάντηση.

“ATGCLVLSSCAP” (2016)

To Νορβηγικό σχήμα παραμένει ατμοσφαιρικό στην προτελευταία του ολοκληρωμένη δουλειά, παρόλα αυτά είναι φανερό πως έχει τη διάθεση, έστω και για λίγο, να σκληρύνει τον ήχο του.

“Riverhead” O.S.T. (2016)

Οι Ulver κυκλοφορούν το 3ο κατά σειρά soundtrack της καριέρας τους, αυτή τη φορά για λογαριασμό της καναδικής ταινίας “Riverhead”.

“The Assassination of Julius Caesar” (2017)

Το πιο “mainstream” άλμπουμ στη μέχρι τώρα πορεία των Ulver, έμελλε να έρθει τη φετινή χρονιά, δίνοντας αφορμή για την επιστροφή τους στα μέρη μας. Θυμίζοντας έντονα Depeche Mode και με ανεβασμένο τον ρόλο του Ole Aleksander Halstensgård, συνεργάτη του γκρουπ από το 2009, οι Νορβηγοί δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μία άκρως διασκεδαστική συναυλία, δείχνοντας και πάλι πως με αυτούς, όλα μπορείς να τα περιμένεις.

* Οι Ulver εμφανίζονται την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Gagarin 205 (25€ / Viva.gr, 11876, Ευριπίδης, Seven Spots, Reload, Media Markt).E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

 • 40 χρόνια PANX ROMANA στην Τεχνόπολη
  40 χρόνια PANX ROMANA στην Τεχνόπολη

  Οι Panx Romana γιορτάζουν 40 χρόνια πορείας, την Τετάρτη 13 Ιουλίου στην Τεχνόπολη. Μαζί τους θα βρίσκονται οι Κοινοί Θνητοί, οι Coyote’s Arrow και μια σειρά ακόμη special guests.

 • Οι SOEN σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
  Οι SOEN σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

  Οι Soen έρχονται με το νέο τους άλμπουμ την Πέμπτη 26 Μαΐου στο Principal Club Theater και την Παρασκευή 27 Μαΐου στο Gagarin 205. Μαζί τους θα βρίσκεται ο Michael Krumins (ex-Green Carnation) με special acoustic set.

 • Ανταπόκριση: MOTHER OF MILLIONS w/ Church of the Sea @ Gagarin 205
  Ανταπόκριση: MOTHER OF MILLIONS w/ Church of the Sea @ Gagarin 205

  Ωραίες συνάξεις, παρεΐστικες, από τις οποίες πάντοτε φεύγεις γεμάτος και ικανοποιημένος.

 • Οι SOCIAL WASTE στην Τεχνόπολη
  Οι SOCIAL WASTE στην Τεχνόπολη

  Οι Social Waste ανεβαίνουν την Παρασκευή 10 Ιουνίου στη σκηνή της Τεχνόπολης.

 • Ανταπόκριση: DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM w/ Pyogenesis, Gwendydd @ Fuzz Club
  Ανταπόκριση: DARK TRANQUILLITY, ENSIFERUM w/ Pyogenesis, Gwendydd @ Fuzz Club

  Ένα μόνιμο παράπονο του εγχώριου κοινού είναι ότι δεν βλέπει συχνά στην Ελλάδα τα συναυλιακά πακέτα που περιοδεύουν στο εξωτερικό, χωρίς βέβαια να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες που έχουν να κάνουν κυρίως με τα logistics και πολύ συχνά καθιστούν ανέφικτες αυτές τις επισκέψεις.

Also Read

 • Ανταπόκριση: ULVER @ Gagarin 205

  Aν κάποιος έμπαινε σε μια χρονοκάψουλα το 1997 για να μεταφερθεί απευθείας μια 20ετία μετά, δεν υπήρχε περίπτωση να πιστέψει πως οι τότε ULVER με τους τωρινούς, είναι το “ίδιο” συγκρότημα, λαμβάνοντας, βέβαια, υπόψη και τις αλλαγές που έχουν υποστεί στη σύνθεσή τους.

 • Νέες κυκλοφορίες #1

  Στην πρεμιέρα της καινούριας στήλης δισκοκριτικών, υπάρχει η ευτυχής συγκυρία να φιλοξενούνται οι τρεις έως τώρα κορυφαίες στιγμές της χρονιάς, που δεν είναι άλλες από τα δισκογραφήματα των EXQUIRLA, ANATHEMA και BLACK ANGELS, καθώς και τα άλμπουμ των AMNIAC, ONCE UPON A WINTER και SAMSARA BLUES EXPERIMENT, που μας άφησαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

 • To νέο βίντεο των ULVER

  Το βίντεο για το “Nemoralia” έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ulver, που στις 7 Απριλίου κυκλοφορούν το 13ο full-length άλμπουμ τους με τίτλο “The Assassination of Julius Caesar” μέσω της House of Mythology.

 • Oι ULVER επιστρέφουν στην Ελλάδα

  Έξι χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία στην Ελλάδα, οι Ulver έρχονται με το νέο τους άλμπουμ την Τρίτη 6 Ιουνίου στο Gagarin 205.


Newsletter