29Απριλίου2024

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2016 17:14 Γράφτηκε από: 

Συνέντευξη THE DEAD BROTHERS: “Στη ζωή, ο θάνατος είναι η πιο σημαντική στιγμή”

Η συγκεκριμένη συνομιλία αποτελούσε εξαρχής μια πρόκληση. Πώς αντιμετωπίζεις μια μπάντα που μιλάει τόσο ψύχραιμα για τον θάνατο;

Οι DEAD BROTHERS, μέσω του Alain Croubalian, έχουν την απάντηση. Για αυτό και για πολλά ακόμα θέματα. Η άποψή του ιδρυτή τους, δε, για την προσφυγική/ανθρωπιστική κρίση, είναι αφοπλιστική…

- Γιατί διαλέξατε τον θάνατο ως το κύριο θέμα της μπάντας και πώς αυτός σας εμπνέει;

“Δεν είναι ότι έχουμε διαλέξει τον θάνατο, ή κάτι άλλο ως θέμα. Όμως, πάντοτε πιστεύαμε ότι τα σπαραχτικά τραγούδια περιλαμβάνουν αυτές τις μικρές στιγμές όπου η ζωή, και γιατί όχι ο φόβος, αποτυπώνονται σε όλο τους το μεγαλείο. Ναι, στη ζωή, ο θάνατος είναι η πιο σημαντική στιγμή. Και τα τραγούδια για τον θάνατο, έχουν στην πλειοψηφία τους αυτή την αξία. Οπότε δεν είναι παράξενο που έχουμε συνδεθεί με αυτόν”.

- Πώς φαντάζεσαι όταν θα ήταν ο θάνατος, αν επρόκειτο για αληθινό πρόσωπο; Σαν τον διαβόητο θεριστή, ή κάπως διαφορετικός;

“Χμ, δεν έχω σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο. Μάλλον επειδή δεν μπορώ να φανταστώ ένα πρόσωπο από… το μέλλον. Κοιτάω μόνο πίσω”.

- Θα ήμουν προβλέψιμος αν ανέφερα πως κάποιες στιγμές βρίσκω λίγο από Tiger Lillies στους Dead Brothers, όσον αφορά τη μουσική και τον σαρκασμό με τον οποίο αντιμετωπίζετε τη ζωή/θάνατο;

“Δεν μου αρέσουν οι Tiger Lillies. Παρόλα αυτά, σίγουρα είναι μια θεατρική μπάντα. Ελπίζω και εμείς να είμαστε. Πάνω από όλα, όμως, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΡΟΚ ΕΝ ΡΟΛ ΜΠΑΝΤΑ!!!”

- Έχετε διασκευάσει, με την καθολική έννοια του όρου, τραγούδια όπως το “Bela Lugosi’s Dead”, το “Teenage Kicks” και το “Besame Mucho”. Έχετε σκεφτεί να κυκλοφορήσετε ένα άλμπουμ διασκευών;

“Όχι, ποτέ. Οι διασκευές απλά είναι ενδιαφέρουσες επειδή δείχνουν πώς μια ορχήστρα μπορεί να παρουσιάσει διαφορετικά ένα τραγούδι, μια έννοια, μια μελωδία. Όλη η ιστορία έχει να κάνει με το ποιος είσαι, ανάλογα με το παρελθόν, το μέλλον και την κουλτούρα σου. Έχει οπωσδήποτε αξία”.

- Σου αρέσει η Ελληνική μουσική; Υπάρχει ο τίτλος “Greek Swing” σε ένα από τα τραγούδια σας.

“Μπορεί το «Greek Swing» να μην έχει ουσιαστικά κάτι Ελληνικό μέσα του, όμως πρέπει να σου πω ότι προσωπικά πέρσι αγόρασα ένα μπουζούκι. Ήταν, βέβαια, Ιρλανδικής προέλευσης. Οπότε εδώ έρχονται τώρα οι κλασικοί Dead Brothers: Tι παίζει μια ΕλβετοΑρμένια μπάντα με ένα Ιρλανδικό μπουζούκι που κατασκευάστηκε στη Γερμανία; Ελληνική μουσική!”

- Η περσινή σας εμφάνιση σε ένα μικρό club των Αθηνών (Tin Pan Alley) ήταν κολασμένη! Ετοιμάζετε κάτι διαφορετικό για εμάς σε ένα μεγαλύτερο χώρο όπως είναι το Gagarin;

“Κάθε συναυλία είναι διαφορετική. Κάθε βραδιά το κοινό, τα αστέρια και εμείς, είμαστε διαφορετικοί. Αν εγώ είμαι λυπημένος, θα είναι και η εμφάνιση λυπημένη. Αν το κοινό έχει τρέλα, τότε θα επικρατήσει ΤΡΕΛΑ!”

- Γνωρίζεις τους Thee Holy Strangers με τους οποίους μοιράζεστε τη σκηνή στις 20 Φλεβάρη;

“Όχι, έχουν μπουζούκι;”

- Δεν θα το ‘λεγα! Όμως είναι σπουδαία μπάντα, από έμπειρους μουσικούς. Να γυρίσουμε λίγο πίσω, στο 2004, όταν και γράψατε τη μουσική για το “Flammend’ Herz”. Τι αφορούσε το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ;

“Είχε να κάνει με τους τρεις παλαιότερους tattoo artists στη Γερμανία. Ξεκίνησαν ένα μαγαζί στο St. Pauli στο Αμβούργο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα τατουάζ ήταν απαγορευμένα. Εφόσον σου άρεσαν τα τατουάζ, η κατάληξή σου ήταν σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Θεωρούσουν gay, κομμουνιστής ή τρελός. Ήθελε θάρρος για να καλύψεις με μελάνι το σώμα σου εκείνες τις ημέρες”.

- Ως συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, πώς προέκυψε η δημιουργία της μουσικής για το “Great Minds of Europe: Marie Curie”, ντοκιμαντέρ του BBC για τη διάσημη επιστήμονα;

“Το BBC απλά πήρε τη μουσική, αλλά όπως και να έχει, είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Πάντα η μουσική δίνει τη δική της πληροφορία”.

- Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ για τους Dead Brothers που παρουσιάστηκε το 2006, ήταν “Death Is Not the End”. Πιστεύεις στη ζωή μετά τον θάνατο;

“Δεν μιλώ ποτέ με θρησκευτικό τρόπο. Ο καθένας πιστεύει ό,τι νομίζει. Αν κάποιος, πάντως, έρθει και σου πει ότι γνωρίζει τι γίνεται μετά τον θάνατο, τότε είναι ψεύτης. Μισώ τους ψεύτες, αγαπημένοι μου ιερείς”.

- Από πού προκύπτει ο όρος “Death Blues Funeral Trash Orchestra”;

“O Reverend Beat-Man, που είναι και ο ιδρυτής της Voodoo Rhythm Records, έχει μια έφεση προς τις παράξενες μπάντες, την παράξενη μουσική και τα παράξενα ονόματα. Οπότε βγάζει νόημα”.

- Πότε να περιμένουμε τον διάδοχο του “Black Moose”;

“Προς το παρόν έχει μόλις κυκλοφορήσει στη Γαλλία μια συλλογή 15 τραγουδιών από τα 15 χρόνια πορείας μας. Ονομάζεται «Leftovers & Rarities» και έρχεται από τη Future Folklore Records”.

- Αν ο θάνατος ερχόταν και σου έλεγε “λοιπόν, μπορώ να δώσω ξανά ζωή σε έναν ή μία μονάχα τραγουδιστή/ρια που έχω πάρει μαζί μου”, ποιος/α θα ήθελες να είναι;

“Κάποιος/α που μισώ πραγματικά”.

- Τα μέλη των Dead Brothers προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς. Ένα σχόλιο για την προσφυγική κρίση, την οποία είναι καλύτερο να κατονομάζουμε ως ανθρωπιστική;

“Eύχομαι να έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και να φιμώνουν αυτή την παρακμασμένη κουλτούρα του εγωισμού και της ηλιθιότητας. Οι ηλίθιοι στον πολιτισμό μας είναι κάτι το συνηθισμένο. Όμως, θα τους κάνουμε να πληρώσουν. Ή, τουλάχιστον, θα προσπαθήσουμε μέχρι τέλους”.

* Oι Dead Brothers εμφανίζονται την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο Principal Club Theater (opening act: The Sailing Tomatoes – 15€ & 18€ / Viva.gr, Ticket House, Stereodisc, Nephilim, Rover Bar, Public, Ianos) και το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου με τους Thee Holy Strangers στο Gagarin 205 (opening act: Dr. Albert Flipout’s one CAN band aka Mickey Pantelous - 15€ & 18€ / Viva.gr, Public, Παπασωτηρίου, SevenSpots, Ιανός, Media Markt, Reload).



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι GAMMA RAY για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι GAMMA RAY για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Οι λατρεμένοι του ελληνικού κοινού Gamma Ray έρχονται τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου στο Principal Club Theater και την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στο Fuzz Club, στο πλαίσιο της 40ής επετείου του Metal Hammer.

  • Οι BEAK> και οι MOUNT KIMBIE στο RELEASE ATHENS
    Οι BEAK> και οι MOUNT KIMBIE στο RELEASE ATHENS

    Οι Beak του Geoff Barrow (Portishead) και οι Mount Kimbie που έχουν παραμείνει στην πρώτη γραμμή του βρετανικού underground εδώ και δεκαπέντε χρόνια, θα πλαισιώσουν τους Massive Attack την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο Release Athens στην Πλατεία Νερού.

  • Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις συναυλίες του SIVERT HØYEM σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
    Οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις συναυλίες του SIVERT HØYEM σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Ανακοινώθηκαν το πρόγραμμα και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις συναυλίες του Sivert Hoyem, αύριο Σάββατο (27/4) στο Floyd και την Κυριακή (28/4) στο Principal Club Theater.

  • Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club
    Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club

    Universe217 και οι Allochiria γιορτάζουν την 10η επέτειο των “Never” και “Omonoia” αντίστοιχα, σε ένα υπερβατικό double-bill show το Σάββατο 11 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, όπου τα δύο άλμπουμ θα παρουσιαστούν στην ολότητά τους.

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Also Read


Newsletter