Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 19:24 Γράφτηκε από: 

Blast from the past: CANDLEMASS - “Epicus Doomicus Metallicus”

Κάθε ιστορία έχει τα δικά της σημεία αναφοράς, όμως εδώ δεν έχουμε απλά μια τέτοια περίπτωση, αλλά ουσιαστικά τη γέννηση και ονοματοδοσία ενός ολόκληρου μουσικού ιδιώματος.

Με το ντεμπούτο τους το 1986, οι CANDLEMASS αφενός έδωσαν έναν τίτλο στον ήχο που είχαν πρωτοεμφανίσει οι Black Sabbath στο “Master of Reality” του 1971, αφετέρου όρισαν τη σκηνή που έκτοτε περιγράφεται ως “doom metal”.

Μπορεί το “Epicus Doomicus Metallicus” (Black Dragon Records) να μην είχε την ανάλογη εμπορική επιτυχία, τουλάχιστον αρχικά, όμως ο ήχος του έφτανε για να θεωρείται μέχρι σήμερα (και για πάντα) ως σταθμός στη metal μουσική.

Εν αρχή, τα οπερετικά φωνητικά του Johan Längquist, ο οποίος τότε αποτελούσε μοναχά ένα guest μέλος στους Candlemass, μέχρι να έρθει η ώρα που αρκετά χρόνια μετά, το 2018, θα επέστρεφε ως μόνιμος frontman (εξαιρουμένων κάποιων live εμφανίσεων που είχε πραγματοποιήσει με το σουηδικό γκρουπ), κυκλοφορώντας, μάλιστα, πρόσφατα μαζί τους το “The Door to Doom”.

Εν συνεχεία, η τραγουδοποιία του Leif Edling, ο αργόσυρτος ήχος και η παραγωγή των ίδιων των Candlemass σε συνεργασία με τον Ragne Wahlquist, συστατικά που έριξαν τα πιο γερά θεμέλια στη doom metal σκηνή.

Και βέβαια, το θρυλικό artwork, το οποίο δεν είναι δυνατό να μη χαζεύεις, όσο ακούς και ξανακούς τις 6 μακροσκελείς συνθέσεις του πρώτου άλμπουμ των Candlemass, που 33 ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχει χάσει ούτε πόντο από την ορμή του.

Το ξεκίνημα του “Epicus Doomicus Metallicus” είναι ονειρικό, καθώς τα “Solitude” και “Crystal Ball” είναι trademarks των Candlemass, ενώ ενδιάμεσα έρχεται το προσωπικό μου αγαπημένο “Demons Gate”, με τα στοιχειωτικά riffs του Mats “Mappe” Björkman, τα ντραμς σαν ποδοβολητά του Mats Ekström, το μπάσο-μπετόν του Leif Edling και την τρομακτική ερμηνεία του Johan Längquist, ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το all-time classic φιλμ “Η Έβδομη Πύλη της Κολάσεως” (“… E tu vivrai nel terrore! L’aldilà” ή “The Beyond” αγγλιστί) του Lucio Fulci.

Όμως σαφώς και δεν έχει τελειώσει τίποτα μετά από την προαναφερόμενη εκπληκτική τριάδα, καθώς η κομματάρα με ένα ακόμη τρομακτικό riff “Black Stone Wielder”, όπου ο Edling αποτυπώνει τη δική του εκδοχή στους Τρεις Μάγους με τα Δώρα και χρησιμοποιεί μελωδίες από το σουηδικό τραγούδι του 19ου αιώνα “Betlehems Stjärna”, ανήκει στα αδιαφιλονίκητα highlights του “Epicus Doomicus Metallicus”, αν και μάλλον δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για κάτι τέτοιο, μιας και όλος ο δίσκος είναι αριστουργηματικός.

Με τη σειρά του, το “Under the Oak” προστίθεται επάξια στο track listing, ενώ η κατάληξη με το “Sorcerer’s Pledge” είναι ιδανική, καθώς διαγράφει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επικό στιλ που καθιέρωσαν οι Candlemass, αρχής γενομένης από τον πρώτο τους κιόλας δίσκο, που γράφτηκε με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία του metal.

* Οι Candlemass εμφανίζονται το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club (28€ / HighPriority.gr, TicketMaster.gr, 210 893 8111, Public, Reload Stores, No Remorse Records, Metal Era). Τη συναυλία ανοίγουν οι Slayerking.


E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club
    Οι UNIVERSE217 και οι ALLOCHIRIA στο Fuzz Club

    Universe217 και οι Allochiria γιορτάζουν την 10η επέτειο των “Never” και “Omonoia” αντίστοιχα, σε ένα υπερβατικό double-bill show το Σάββατο 11 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club, όπου τα δύο άλμπουμ θα παρουσιαστούν στην ολότητά τους.

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

Also Read

  • Ανταπόκριση: AthensRocks w/ GHOST, ROTTING CHRIST, CANDLEMASS, TYPHUS @ ΟΑΚΑ

    Ήρθε, ευλόγησε, έφυγε και άφησε πίσω του ένα από τα καλύτερα σόου που έχουμε δει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

  • Oι τελευταίες λεπτομέρειες για το ATHENSROCKS στο ΟΑΚΑ

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι ώρες εμφάνισης και ο χάρτης του AthensRocks με τους Ghost, Rotting Christ, Candlemass και Typhus, την Κυριακή 25 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ.

  • Οι ROTTING CHRIST στο ATHENSROCKS

    Rotting Christ θα ανέβουν την Κυριακή 25 Ιουνίου στη σκηνή του AthensRocks πριν από τους Ghost στο ΟΑΚΑ, για ένα ακόμη εντυπωσιακό σόου αντάξιο του ονόματος του σημαντικότερου ελληνικού metal συγκροτήματος όλων των εποχών.

  • Οι GHOST στο ATHENSROCKS

    Οι Ghost, το δημοφιλέστερο metal συγκρότημα των τελευταίων ετών, έρχονται την Κυριακή 25 Ιουνίου στο AthensRocks στο ΟΑΚΑ, ενώ μαζί τους θα βρίσκονται οι ιστορικοί Candlemass, οι ανερχόμενοι Typhus και άλλα ονόματα που θα ανακοινωθούν.

  • Ανταπόκριση: CANDLEMASS w/ The Slayerking @ Fuzz Club

    Οι δύο μεγάλες επιστροφές δεν θα μπορούσαν παρά να προσελκύσουν το φιλοθεάμον metal κοινό, που έβαλε τα καλά του για αυτή την πολυαναμενόμενη βραδιά.