19Οκτωβρίου2021

Κυριακή, 20 Απριλίου 2014 18:31 Γράφτηκε από: 

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ στη Βέροια: Η αναβίωση μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας επί τω έργω

H Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου καθιερώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου το 1962. Από τότε γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο, κάθε χρόνο, στις 27 Μαρτίου με θεατρικά δρώμενα και σχετικές εκδηλώσεις.

Κάθε χρονιά, η έναρξη των εκδηλώσεων σηματοδοτείται από το μήνυμα ενός σημαντικού ανθρώπου του θεάτρου. Φέτος, το μήνυμα αυτό ήρθε από τον Brett Bailey, θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη από τη Νότιο Αφρική και μπορείτε να το διαβάσετε στο τέλος του άρθρου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η τελευταία βδομάδα του Μαρτίου στη Βέροια ήταν διαφορετική. Η ΚΕΠΑ του δήμου σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και διάφορες θεατρικές ομάδες, παρουσίασε για άλλη μια χρονιά την «Εβδομάδα Θεάτρου» στην πόλη.

Μια εβδομάδα γεμάτη γέλιο, συγκίνηση, ρυθμό, νέες γνωριμίες, γνώριμα πρόσωπα, αγωνία, φαντασία, τραγούδι, χορό. Μια εβδομάδα που βάφτισε την πόλη στο θεάτρο και τον πολιτισμό και άνοιξε την αυλαία σε ένα ακόμα πολιτιστικό καλοκαίρι.

Από τη Δευτέρα, 24 ως την Κυριακή, 30 Μαρτίου, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 6 διαφορετικές παραστάσεις από 5 διαφορετικές ομάδες και μία μέρα με θεατρικά εργαστήρια αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους. Θίασοι από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά και ο τοπικός Όμιλος Φίλων Θεάτρου ανέβηκαν στη σκηνή και διεκδίκησαν το χειροκρότημά μας και επιτρέψτε μου να πω πως το κέρδισαν και με το παραπάνω.

Δεν κέρδισαν όμως μόνο αυτό, κέρδισαν τον θαυμασμό, το δέος και τη ζήλεια μας. Οι ομάδες τίμησαν την πόλη μας με την παρουσία και τις παραστάσεις τους και από τη μεριά τους οι Βεροιώτες τις τίμησαν με τη συμμετοχή και την επιβράβευσή τους χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το πρόγραμμα

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

«Όπερα του ζητιάνου» από την ομάδα Passatempo

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

«Εις τους πέντε δρόμους» από την ομάδα “NoVAN theatre group”

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ/κλιμάκιο Μακεδονίας Θράκης

«Ο Έβρος απέναντι» των Ρέππα – Παπαθανασίου

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

« Λόγια της ποταμίδας» από την ομάδα Novan Theater Group

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Ματωμένος Γάμος» του Federico Garcia Lorca από τον Όμιλο Φίλων Θεάτρου

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού

“Ζωντανεύουμε τις Ιστορίες”

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

«Κάτω από το Γαλατόδασος» από την ομάδα Angelus Novus

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι περισσότερες παραστάσεις ήταν με ελεύθερη συνεισφορά. Αυτή η δίκαιη και κοινωνικά ευαίσθητη προσέγγιση από τη μία δίνει τη δυνατότητα σε όλους, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να συμμετέχουν και από την άλλη επιτρέπει στους θεατές που έχουν τη δυνατότητα, να επιβραβεύουν τις ομάδες για την προσπάθεια και το αποτέλεσμά τους.

Θέλω να πιστεύω πως αυτή η τακτική έφερε περισσότερο κόσμο στην αίθουσα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου, αλλά και απέφερε τα δέοντα στις ομάδες που συμμετείχαν.

Η Βέροια, μια πόλη που κάποτε μεσουρανούσε στην πολιτιστική σκηνή της Βόρειας Ελλάδας, άρχισε να ανακτά σιγά και σταθερά τις πολιτιστικές δυνάμεις της.

Ευχόμαστε οι προσπάθειες να συνεχίσουν και ο δήμος να στηρίξει κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν να φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στον πολιτισμό και τις εκφάνσεις του και να επαναφέρουν στην πόλη την αίγλη της πολιτιστικής βασίλισσας που κάποτε απολάμβανε.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

από τον Brett Bailey

“Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης.

Κάτω από δέντρα σε μικρά χωριά, πάνω σε σκηνές υψηλής τεχνολογίας στις μητροπόλεις του κόσμου, σε σχολικές αίθουσες, σε γήπεδα και σε ναούς· σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, σε εμπορικά κέντρα, σε κοινοτικά κέντρα και υπόγεια στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι μαζεύονται για να κοινωνήσουν στους εφήμερους θεατρικούς κόσμους που εμείς δημιουργούμε προκειμένου να εκφράσουμε την ανθρώπινη πολυπλοκότητα, την διαφορετικότητα και την ευαισθησία μας με σάρκα, ανάσα και φωνή.

Μαζευόμαστε για να κλάψουμε και να θυμηθούμε, για να γελάσουμε και να σκεφτούμε. Για να μάθουμε, να επιβεβαιώσουμε και να φανταστούμε. Για να θαυμάσουμε τις τεχνικές επιδεξιότητες και για να ενσαρκώσουμε θεούς. Για να κοπεί σε όλους μας η ανάσα με  την ικανότητά μας να αναγνωρίσουμε την ομορφιά, τη συμπόνια και τα τερατουργήματα. Ερχόμαστε για να ενεργοποιηθούμε και για να πάρουμε δύναμη. Για να δοξάσουμε τον πλούτο των διαφορετικών πολιτισμών μας και να διαλύσουμε τα όρια που μας χωρίζουν.

Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία, εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης. Γέννημα της κοινότητας, φορά τις μάσκες και τα κοστούμια των διαφορετικών παραδόσεων μας. Χρησιμοποιεί τις γλώσσες, τους ρυθμούς και τις χειρονομίες μας, και καταργεί τον χώρο ανάμεσα μας.

Και εμείς, οι καλλιτέχνες που εργαζόμαστε με αυτό το αρχέγονο πνεύμα, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να το διοχετεύσουμε μέσω της καρδιάς μας, των ιδεών μας και του σώματός μας ώστε να αποκαλύψουμε την πραγματικότητά μας σε όλο της το γήινο μέγεθος και το λαμπερό μυστήριό της.

Αλλά σε αυτή την εποχή εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν, υποφέρουν κάτω από τυραννικά καθεστώτα και έναν αρπακτικό καπιταλισμό, και προσπαθούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τις κακουχίες. Σε αυτή την εποχή  που ζούμε η ιδιωτικότητά μας παραβιάζεται από μυστικές υπηρεσίες και οι λέξεις λογοκρίνονται από παρεμβατικές κυβερνήσεις. Σε αυτή την εποχή τα δάση εξολοθρεύονται,  είδη του ζωϊκού βασιλείου εξολοθρεύονται και οι ωκεανοί δηλητηριάζονται. Μια τέτοια εποχή τι αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε;

Σε αυτό τον κόσμο της άνισα κατανεμημένης εξουσίας, σε έναν κόσμο όπου διάφοροι ηγεμονικοί κανόνες προσπαθούν να μας πείσουν πως ένα έθνος, μια φυλή, ένα γένος, μια σεξουαλική προτίμηση, μια θρησκεία, μια ιδεολογία ή ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερο από όλα τα άλλα, μπορούμε πράγματι δικαιολογημένα να επιμείνουμε ότι οι τέχνες πρέπει να αποδεσμευτούν από κοινωνικές ατζέντες;

Μήπως εμείς οι καλλιτέχνες της αρένας και της σκηνής προσαρμοζόμαστε στις στείρες απαιτήσεις της αγοράς; Ή μήπως αρπάζουμε τη δύναμη που έχουμε για να καθαρίσουμε το τοπίο στην καρδιά και στο μυαλό της κοινωνίας προκειμένου να μαζέψουμε τους ανθρώπους γύρω μας, να εμπνεύσουμε, να μαγέψουμε και να πληροφορήσουμε, και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ελπίδας και ανοιχτόκαρδης συνεργασίας;”
Gallery

Εβδομάδα ΘεάτρουΕβδομάδα ΘεάτρουΕβδομάδα ΘεάτρουΕβδομάδα Θεάτρου

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones


Newsletter