16Οκτωβρίου2021

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 12:38 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: CRIPPLED BLACK PHOENIX - “Bronze”

Δύσκολα συγκινούμαι προσωπικά με νέες κυκλοφορίες, καθώς τα περισσότερα άλμπουμ που ανυπομονώ από πριν να ακούσω (ή πέφτουν απλά στην αντίληψή μου), βρίσκονται, τελικά, στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Οι CRIPPLED BLACK PHOENIX και η καινούρια τους δουλειά “Bronze”, ευτυχώς δεν ανήκουν σε αυτή την καθημερινότητα. Όντας μια μπάντα που δεν μπορείς (και δεν θέλεις) να βάλεις σε καλούπια, με μια συνεχιζόμενη progressive τάση, αλλά εμπλουτισμένη πολύ έξυπνα με στοιχεία του σκληρού ήχου (εξ ου και η συνεργασία με την “ακραία” Season of Mist), έχει πάντοτε κάτι φρέσκο να σου πει και το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η synth διαστημική εισαγωγή με το “Dead Imperial Bastard”, προεκτείνεται και στην αρχή του “Deviant Burials”, όμως εν συνεχεία το πολυμελές γκρουπ που κατοικοεδρεύει κάπου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία (και που σύντομα επιστρέφει στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις), αποκαλύπτει το σκληρό του πρόσωπο, πάντα με το prog υπόβαθρο το οποίο στήνεται κυρίως με τη χρήση των πλήκτρων. Πανέμορφο τραγούδι, που περίπου ορίζει την εικόνα που θέλει να μας παρουσιάσει το συγκρότημα του Justin Greaves στη νέα του δισκογραφική δουλειά.

Οι CBP συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο με το “No Fun”, ενώ με το “Rotten Memories” σκοτεινιάζουν την ατμόσφαιρα ρίχνοντας τους τόνους. Όταν έρχεται, δε, η ώρα του εκπληκτικού (και επίσης σκληρού/prog) “Champions of Disturbance”, που χωρίζεται σε δύο μέρη με το πρώτο αποκλειστικά ορχηστρικό, το “Bronze” φτάνει στην κορύφωσή του. Εν συνεχεία, ακούμε το επίσης μελαγχολικό “Goodbye Then”, το οποίο μοιάζει με αποχαιρετισμό, όμως το άλμπουμ έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Ουσιαστικά, αυτό καταφέρνει η συγκεκριμένη μπάντα, να σε κρατάει σε εγρήγορση και σε αγωνία.

Ακολούθως, έρχεται η διασκευή στο “Turn to Stone”, στο οποίο οι Crippled Black Phoenix δίνουν ένα ωραιότατο hard rock ύφος, διατηρώντας, όμως, παράλληλα και την αρχική του σύσταση, όπως τη δημιούργησε ο Joe Walsh (Eagles) με τους Barnstorm. Με το πανέμορφο “Scared and Alone” και τη φωνή της Belinda Kordic, καθώς και το “Winning a Losing Battle”, οι τόνοι πέφτουν και πάλι, ενώ το άλμπουμ κλείνει με τη riffολογία του “We Are the Darkeners”, που μαζί με το “Champions of Disturbance (Pt 1 & 2)” και το “Deviant Burials”, αποτελούν τις σπουδαιότερες στιγμές του “Bronze”.

Όσον αφορά τα bonus τραγούδια, το αφηγηματικό “A Future Shock” δίνει τη θέση του στο “Denisovans”, που μόνο απαρατήρητο δεν περνάει και σίγουρα θα μπορούσε να έχει θέση στην απλή έκδοση του δίσκου.

* Band line-up: Justin Greaves (guitar/backing vocals/bass/drums), Daniel Änghede (guitar/vocals), Mark Furnevall (synthesizer/keyboard/organ/backing vocals), Daisy Chapman (piano/keyboard/vocals), Ben Wilsker (drums), Jonas Stålhammar (guitar/backing vocals), Belinda Kordic (vocals), Tom Greenway (bass)

** Label: Season of MistE-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter