27Οκτωβρίου2020

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013 20:48 Γράφτηκε από: 

David Bowie: Η Επόμενη Μέρα

Η «Επόμενη Μέρα» του David Bowie έρχεται να διορθώσει μια τεχνηέντως δημιουργημένη λάθος εντύπωση, μετά από μια καλά προσχεδιασμένη μακρόχρονη απουσία. Μετά από μια σιωπή που νόμιζες ότι θα διαρκούσε για πάντα.

Με εξώφυλλο που παραπέμπει στο Heroes, και εμφανείς αναφορές στα Berlin Years, το The Next Day είναι η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του Bowie στο υβρίδιο που ονομάζεται Art Pop, ενίοτε Glam Rock, είναι statement της θέσης του όχι μόνον ως πολυσχιδούς προσωπικότητας, αλλά ως ενός ευφυούς νεωτεριστή καλλιτέχνη, ενός ικανότατου σχεδιαστή μουσικού ύφους, ενός δημιουργού που μέσα από την σεξουαλικότητα ενός απροσδιόριστου φύλου προσπαθούσε τότε να ξεφύγει από το παρελθόν και τώρα μοιάζει να το κυνηγά – τι άλλο παρά την απουσία του νέου, του κενού του Σήμερα στην μουσική συμβολίζει το λευκό τετράγωνο κενό στο εξώφυλλο;

Με μια ανεπαίσθητη σκιά νοσταλγίας (“You Feel So Lonely You Could Die”) οι στίχοι (“Where are we now”, “The Next Day”, “I’d Rather Be High”) ανατρέχουν στο παρελθόν, στους δικούς του ήρωες και την απουσία τους, αμφιβάλλουν… (“How Does the Grass Grow”).

Mια υπαινικτική μελαγχολία, μια αίσθηση παροδικότητας, και παραδοχής της απόστασης που χωρίζει το τότε – ένα «τότε» γεμάτο νύχτες κοκαΐνης, ακροάσεις κλασικής μουσικής και αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων στις όχθες της λίμνης της Γενεύης και στα υγρά, σκοτεινά δωμάτια της κατοικίας του στο Βερολίνο, ένα «τότε» που εμπεριέχει τον Brian Eno, τον Tony Visconti, τον Robert Fripp, τον Iggy Pop…

Δεν σας κρύβω πως στην πρώτη ακρόαση απογοητεύθηκα. Όμως το The Next Day, είναι ένα πολύ καλό album ενός μεγάλου καλλιτέχνη που αποκαλύπτεται σιγά σιγά, σαν πέπλα που πέφτουν το ένα μετά το άλλο.

Αφήνω για το τέλος την αναφορά στο “If You Can See Me” και το “Heat” γιατί χαρακτηρίζουν απόλυτα τον David Bowie του σήμερα, μέσα από μια αναδρομή στο τότε.

Νεωτεριστής, απρόβλεπτος, σκοτεινός, τολμηρός και λεπτεπίλεπτος, οραματιστής του μέλλοντος και νοσταλγός του παρελθόντος, σύμβολο αναγωγής της art rock σε ένα ιδίωμα στο οποίο η Τέχνη, η παιδεία, η μόδα, το στυλ, η σεξουαλική αναζήτηση και οι κοινωνικές ανησυχίες περιέχονται σαν ένα, μας αφήνει με ένα ερωτηματικό:

Άραγε, το The Next Day έρχεται για να κλείσει το κεφάλαιο David Bowie ή για να ανοίξει ένα άλλο;

TRACKLIST

01. The Next Day

02. Dirty Boys

03. The Stars (Are Out Tonight)

04. Love Is Lost

05. Where Are We Now?

06. Valentine’s Day

07. If You Can See Me

08. I’d Rather Be High

09. Boss of Me

10. Dancing out in Space

11. How Does the Grass Grow?

12. (You Will) Set the World on Fire

13. You Feel So Lonely You Could Die

14. Heat

15. So She (bonus track)

16. Plan (bonus track)

17. I’’ll Take You There (bonus track)


  • Album: DAVID BOWIE - THE NEXT DAY
  • Release date: 8 March 2013
  • Rate: 7,5/10
  • Listen from: Spotify
  • Buy from: iTunes | AmazonE-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter