Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 14:26 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: HARAKIRI FOR THE SKY - “Mære”

Αυτό θα πει όχι απλά εδραίωση στον post-black ήχο, αλλά διαμόρφωσή του.

Οι HARAKIRI FOR THE SKY είχαν τον δύσκολο ρόλο να παρουσιάσουν τον άξιο διάδοχο μιας εκπληκτικής δισκογραφικής δουλειάς και εντέλει, τα κατάφεραν. Δεκτό ότι το “Mære” (AOP Records) δεν έχει μέσα ένα “Fire, Walk with Me” ή ένα “Stillborn” όπως το “Arson” του 2018, όμως εδώ μιλάμε για έναν ακόμη πιο ολοκληρωμένο δίσκο που βρίθει riffs, ένα διπλό (!) άλμπουμ διάρκειας 84 λεπτών (το μεγαλύτερό τους έως τώρα), το οποίο αποδεικνύει ότι το αυστριακό γκρουπ έχει πλέον ξεκάθαρα τη δική του αναγνωρίσιμη ταυτότητα, χάρη στη μουσική του “ελβετικού σουγιά” Matthias Sollak (λέγε με M.S.) και τα φωνητικά του V. Wahntraum (λέγε με J.J.).

Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσες να μπερδέψεις το lead single “I, Pallbearer” ως κομμάτι άλλου σχήματος. Και κάπως έτσι, ξεκινούν οι ριφάρες στο “Mære” (εκ του φολκλοριστικού τέρατος που ανεβαίνει πάνω στο στήθος σου την ώρα που κοιμάσαι και σου κόβει την ανάσα, πάντα πεσιμιστές οι HFTS), ενώ ο κιθαριστικός οργασμός του M.S. (όπως και ο πόνος που και πάλι δίνει ο Kerim “Krimh” Lechner των Septicflesh στα ντραμς), συνεχίζεται σε τραγούδια όπως το “Sing for the Damage We’ve Done” (όπου συμμετέχει στα φωνητικά ο Neige των Alcest, πρωτοπόρων της σκηνής), το “I’m All About the Dusk”, το “Three Empty Words”, το “Once upon a Winter”.

Όλα, βέβαια, μοιάζουν να δουλεύουν για να έρθει κάποια στιγμή η κορύφωση κι αυτή είναι το υπέροχο “And Oceans Between Us” (τι τραγουδάρα!), ενώ σε ένα από τα μεγάλα highlights του άλμπουμ συγκαταλέγεται και το “Time Is a Ghost”.

Ως κερασάκι στην τούρτα, οι Harakiri for the Sky διασκευάζουν πανέμορφα το “Song to Say Goodbye” των Placebo, δείχνοντας ότι η μουσική είναι μία και αδιαίρετη και απονέμοντας τα εύσημα σε ένα γκρουπ που, με διαφορετικό ηχητικό τρόπο, προσεγγίζει τη μελαγχολία και την κατάθλιψη.

Κλείνοντας, να αναφέρω ότι προφανώς και άτομα σαν τη φασίστρια Audrey Sylvain δεν είχαν θέση στον δίσκο και ορθά (υποθέτοντας ότι πραγματικά δεν ήξεραν) οι HFTS απέσυραν τη συμμετοχή της πριν αυτός κυκλοφορήσει, ενώ θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο Neige έχει όντως αποκηρύξει το παρελθόν του με τους Peste Noire.



E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

  • Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ
    Το line-up της 1ης ημέρας του ATHENROCKS στο ΟΑΚΑ

    Το AthensRocks υποδέχεται το Σάββατο 27 Ιουλίου τους Spiritualized, The Armed και Πεθαίνουν στο Τέλος, οι οποίοι μαζί με τους headliners Queens of the Stone Age θα δημιουργήσουν στο ΟΑΚΑ ένα ονειρεμένο line-up που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

  • Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox
    Οι GRIGIO SCARLATTO και οι 2PHOQUES στο BlackBox

    Οι Ιταλοί εκπρόσωποι της indie/post-punk/shoegaze σκηνής Grigio Scarlatto και οι Βέλγοι 2Phoques που μιξάρουν scream φωνητικά με electro/post-rock ήχους, έρχονται αυτό το Σάββατο (20/4) στο BlackBox Studio.

  • Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL
    Οι LOATHE και οι PLANET OF ZEUS στο EJEKT FESTIVAL

    Ηγούμενοι του νέου ρεύματος συγκροτημάτων που δημιουργούν το μέλλον της metal μουσικής, οι Loathe έρχονται για την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στο Ejekt Festival μαζί τους με τους Korn και τους Spiritbox, ενώ στη σκηνή του ΟΑΚΑ θα βρεθούν και οι Planet of Zeus, έχοντας ανοίξει τον δρόμο στη σύγχρονη ροκ σκηνή της χώρας.

  • Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue
    Ανταπόκριση: ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ @ Floyd Live Music Venue

    Το sold out είχε ήδη ανακοινωθεί εδώ και μέρες και το καινούριο άλμπουμ μετρούσε μόλις 24 ώρες ζωής. Καλύτερο μέρος για να βρεθείς Σάββατο βράδυ στην Αθήνα, δεν υπήρχε.

  • Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα
    Οι JAMES για δύο εμφανίσεις στην Ελλάδα

    Έχοντας αφήσει εποχή στη βρετανική μουσική σκηνή με τη μακρόχρονη και πολυσχιδή καριέρα τους, οι James έρχονται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Γης και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Λυκαβηττού, επιβεβαιώνοντας τη σχέση λατρείας που έχουν αναπτύξει με το ελληνικό κοινό.

Also Read