08Μαΐου2021

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 13:45 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: ENIGMA EXPERIENCE - “Question Mark”

Από το ξεκίνημα του δίσκου, λες “ώπα, κάτι έχουμε εδώ”.

Είναι οι ENIGMA EXPERIENCE, που έρχονται με το ντεμπούτο τους “Question Mark” (Fuzzorama Records) για να ταράξουν τα νερά αυτής της μαύρης και άραχνης περιόδου. Ή αλλιώς, το καλλιτεχνικό παιδί του Niklas Källgren, που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε από τους Truckfighters.

Προφανώς, λοιπόν, τα riffs του προαναφερόμενου “Dango” είναι παρόντα, όπως και τα τύμπανα του Oskar “Pezo” Johansson (επίσης Truckfighters και ένα φεγγάρι Witchcraft), επιτρέψτε μου, όμως, να ξεχωρίσω λίγο παραπάνω τα φωνητικά του Maurice Adams.

Κι αυτό γιατί τούτος ο τύπος, που υπήρξε frontman των groove/thrashers Breed στη σύντομη πορεία τους και που επίσης διαβάζω ότι κάνει τα καθαρά φωνητικά στους blacksters/deathsters Horizon Ablaze, είναι ό,τι πιο κοντινό έχω ακούσει σε Chris Cornell τα τελευταία χρόνια. Εξ ου, τελικά, και η μέχρι πρότινος παρουσία του στους Motorfinger, που περιγράφουν τη μουσική τους ως “grungy hard rock”.

Έτσι, αφενός έχουμε το αναμενόμενο heavy υπόβαθρο και αφετέρου τις αναφορές στο Seattle, κάτι το οποίο δημιουργεί ένα υβρίδιο των Alice in Chains που πολύ ενδιαφέρον μου φάνηκε, να το τονίσω αυτό.

Το μεθυσμένο αργόσυρτο riff του Källgren στο εναρκτήριο “Realityline”, μαζί με την εξαιρετική ερμηνεία του Adams και τη συνεπακόλουθη stonerο-κορύφωση, δίνει το έναυσμα όπως ανέφερα και στην αρχή, ενώ το lead single “Lonewolf” είναι βγαλμένο απευθείας από το Palm Desert.

Από την άλλη, το “Mighty Mind” συνδυάζει περίφημα τον ακουστικό με τον ηλεκτρικό ήχο, μα πάνω από όλα εδώ έχουμε την κορυφαία ερμηνεία από τον Maurice Adams, ενώ το “Equilibrium” είναι το πιο τρανό παράδειγμα για τη σύγκριση που έκανα παραπάνω με τον μακαρίτη τον Cornell.

Να σημειώσω, επίσης, τις jazz παραπομπές στο σύντομο τζαμάρισμα “The Z”, όπως και το “The Zone”, που κλείνει το άλμπουμ με το κυριότερο στίγμα που θέλουν να περάσουν οι Enigma Experience, παραμόρφωση και χαμηλό κούρδισμα.

Είθε τις μέρες της ιδιότυπης καραντίνας να ακούμε και άλλες τέτοιες μουσικές.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones


Newsletter