30Μαΐου2020

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 14:25 Γράφτηκε από: 

Δισκοκριτική: VILLAGERS OF IOANNINA CITY - “Age of Aquarius”

Σ’ αυτό το σημείο, θα τολμήσω να πω ότι εδώ έχουμε μια από τις σημαντικότερες δουλειές της εγχώριας δισκογραφίας ever.

Φτάνει μονάχα μια ακρόαση, για αντιληφθείς πως η επιστροφή των VILLAGERS OF IOANNINA CITY με το “Age of Aquarius” (Mantra Records), είναι αποστομωτική. Γνωρίζαμε καιρό τώρα την επικείμενη αλλαγή κατεύθυνσης ή, αν θέλεις, τον εμπλουτισμό της μουσικής τους, όμως δεν ξέρω κατά πόσο περιμέναμε μια τέτοια μουσική πανδαισία, με την οποία να σημειωθεί ότι ταιριάζουν απόλυτα τα φωνητικά και η άρθρωση του Αλέξη Καραμέτη.

Η παραγωγή του ίδιου του γκρουπ και του Αστέρη Παρτάλιου είναι υποδειγματική, όπως και παροιμιώδης η έμπνευση των Villagers of Ioannina City στις μεγάλης διάρκειας συνθέσεις οι οποίες αποτελούν το “Age of Aquarius”, ενώ έξοχο είναι το artwork που σχεδίασε ο Φώτης Βάρθης και επιμελήθηκε ο Graphic no Jutsu.

Η μητέρα Γη είναι παρούσα σε όλο της το μεγαλείο, στη νέα αυτή εποχή των Villagers of Ioannina City, την Εποχή του Υδροχόου. Ο ήλιος, τα ποτάμια, η βροχή, ο ουρανός, τα αστέρια, η θάλασσα και βέβαια το βουνό, αποτελούν στοιχεία που συναντούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου, του οποίου τα τραγούδια ουσιαστικά αποτελούν ομόκεντρους κύκλους.

Το ύφος μπορεί να “stonerίζει” μεν, αλλά ο ήχος είναι πιο καθαρός από το συνηθισμένο, παραπέμποντας στην ψυχεδέλεια και το progressive. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο, φερ’ ειπείν, στο εκπληκτικό εναρκτήριο “Welcome/Age of Aquarius”, ένα τραγούδι που έρχεται από τα παλιά και πλέον βρίσκει τη θέση που του αξίζει στην επίσημη δισκογραφία των Villagers of Ioannina City, οι οποίοι φροντίζουν να δώσουν “το στίγμα της τσαμπούνας” από νωρίς.

Από την πλευρά του, το μελωδικό “Part V”, με την εξαιρετική ερμηνεία του Αλέξη ο οποίος δοκιμάζει και τα growls, είναι το πλέον ταξιδιάρικο κομμάτι του δίσκου, ενώ το σπάνιας ομορφιάς “Dance of Night” θα μπορούσε να αποτελεί το τραγούδι όλων των επί γης ορεσίβιων.

Και βέβαια, το “Father Sun”, όχι τυχαία αυτό που δόθηκε πρώτο στη δημοσιότητα, περικλείει όλη τη μαγεία του βουνού και σηματοδοτεί από μόνο του τους V.I.C. του σήμερα.

Από εκεί και πέρα, το “Millennium Blues”, που ενώνει τη reggae με το τρίπτυχο psych/prog/stoner, είναι η μουσική διαμαρτυρίας των Villagers of Ioannina City για “τις παράξενες μέρες που έρχονται”, ενώ μετά το υπέροχο “Cosmic Soul”, σειρά παίρνει η πιο καταιγιστική στιγμή του άλμπουμ, το “For the Innocent”, για “τους μετανάστες, τους απόκληρους, τους οραματιστές ενός νέου κόσμου”.

Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια για το “Age of Aquarius”, είναι ένα διαμάντι, με όλα του τα τραγούδια στο 10. Μια εμβληματική στιγμή για την ελληνική σκηνή.E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
comments powered by Disqus

The Last Ones

Also Read


Newsletter